בתי אבות מהווים מרכיב מכריע במערך הסיעודי, הם מעניקים תמיכה חיונית לקשישים הזקוקים לסיוע בפעולות יומיומיות, טיפול רפואי ועוד. בישראל, כמו במדינות רבות, זכויות דיירי בית אבות מוגנות בחוק כדי להבטיח שיקבלו את הטיפול והכבוד המגיעים להם.
אם יקירכם שוקלים לעבור לבית אבות, חשוב להיות מודעים לזכויות אלו כדי להבטיח שהם יקבלו אותן.
תפקידם של בתי אבות
בתי אבות הם בדרך כלל הבחירה הטובה ביותר עבור אנשים הזקוקים לטיפול סיעודי לטווח ארוך ואינם יכולים להישאר בבית. דיירים אלו זקוקים לרוב לסיוע בפעילותם היומיומית ועלולים לסבול ממצבים רפואיים כגון אלצהיימר. בעוד שדיירי בית האבות לא תמיד יכולים להשתתף בפעילויות מהם נהנו בעבר, חשוב שבתי האבות יקדמו את איכות החיים של הדיירים. ישנם חוקים ותקנות שנועדו להבטיח שאותם בתי אבות ישמרו על סטנדרטים גבוהים של טיפול, ולדיירים ובני משפחותיהם יש תפקיד משמעותי במעקב כדי להבטיח שהם עומדים בסטנדרטים אלה.
חתימת חוזה
לפני הכניסה לבית האבות על כל דייר סיעודי לחתום על חוזה עם הנהלת המוסד. חוזה זה מתווה את זכויות הדיירים ומספק מידע על השירותים המוצעים והמדיניות שלהם. חשוב שתעיינו בחוזה זה ביסודיות כדי להבין את הזכויות והחובות שלכם כדיירים.
הערכת צרכי הדיירים
זכות יסוד אחת של דיירי בית אבות היא הביטחון שבית האבות יענה על צרכיהם הפיזיים, הרגשיים והחברתיים. החוק מחייב שהצוות יערוך הערכה יסודית של כל דייר חדש במהלך השבועות הראשונים לקבלה. הערכה זו כוללת הערכה של ניידות התושב, צרכי השיקום, מצב העור, הבריאות הכללית, מצבו התזונתי ויכולות הפעילות היומיומיות.
חלק מהדיירים הקשישים עלולים להתקשות לבטא את צרכיהם, לכן חשוב שצוות בית האבות יחפש באופן יזום סימנים של תת תזונה והתייבשות. בעיות אלו יכולות להשפיע באופן משמעותי על בריאותו ורווחתו של הקשיש.
זיהוי של הזנחה והתעללות
צוות בית אבות ובני המשפחה חייבים להיות ערניים ולדעת לזהות סימני התעללות או הזנחה. הסימנים עשויים לכלול פציעות גופניות חשודות, פצעי עור מוזנחים או מחלות עור שדורשות רופא עור מומחה, היגיינה לקויה, תת תזונה, התייבשות, בעיות רפואיות לא מטופלות, או שינויים קיצוניים בהתנהגות. על כל חשד להתעללות יש לדווח בהקדם למפקח של בית האבות.
ייפוי כוח
לדיירי בתי האבות ישנה הזכות לתת ייפוי כוח למי מטעמם שיהיה אחראי על ההתנהלות מול בית האבות במקומם על מנת שייצג אותם. בנוסף, בישראל, החלטות לגבי טיפול רפואי לדיירי בית אבות מתקבלות לרוב על ידי הדיירים עצמם, אלא אם מינו אפוטרופוס שאחראי על קבלת ההחלטות במקומם, על מנת להסמיך אדם אחר לקבל החלטות רפואיות במקומו, על הקשיש לחתום על מסמך משפטי המעניק סמכות זו יחד עם עורך דין.
נציגות הדיירים
לדיירי בתי האבות ישנה הזכות למנות נציגות דיירים שתייצג אותם אל מול בית האבות.
תפקידה של נציגות הדיירים היא לפעול למען מיצוי הזכויות של דיירי בית האבות ולשפר את איכות חייהם.
הזכות לעזוב
השהות בבית אבות בדרך כלל נעשית מרצון, אך בית האבות לוקח בחשבון גורמים שונים כאשר דייר מבקש לעזוב. גורמים אלו כוללים את מצבו הבריאותי של הדייר, בטיחותו, הסיכון הפוטנציאלי לעצמו או לאחרים ותשלום עבור השירותים שקיבל. בחוזה מפורטת ההודעה הנדרשת לצורך עזיבה או העברה לבית אבות אחר, חזרה הביתה או מעבר למגורים עם בן משפחה.
מעבר לבית אבות או דיור מוגן הוא החלטה משמעותית שיכולה להשפיע רבות על חייהם של קשישים ומשפחותיהם. הבנת הזכויות הניתנות לדיירים בבית אבות היא חשובה כדי להבטיח את רווחתם ואיכות חייהם. זכויות אלו מבטיחות שכל קשיש, ללא קשר לגיל או מצבו, יוכל לחיות בכבוד ולקבל את הטיפול והכבוד המגיע לו.